Νότα Κόλλια

 

 

 

 

   Η Νότα Κόλλια γεννήθηκε στη Θήβα όπου και τελείωσε, παράλληλα με το τότε εξατάξιο Γυμνάσιο, και τη σχολή ΑΒC σχεδίου και ζωγραφικής. Είναι κόρη του γνωστού Αγιογράφου Παναγιώτη Κόλλια και από μικρή μαθήτευσε την τέχνη της Αγιογραφίας στο εργαστήριο του πατέρα της.
   Τα έτη 1970 και 1972 παρουσίασε τα πρώτα της έργα σε ατομική έκθεση ελεύθερης ζωγραφικής στο Δημαρχείο Θηβών. Τα έτη 1974-1975 παρακολούθησε μαθήματα Αγιογραφίας, κυρίως τεχνικές φορητής εικόνας και τοιχογραφίας καθώς και την τεχνική του Fresco στην ΑΣΚΤ. Τα έτη 1982-2007 έζησε και εργάστηκε στο Wuppertal της Γερμανίας.
   Έχει παρουσιάσει 70 ατομικές εκθέσεις βυζαντινών εικόνων σε ολόκληρη σχεδόν τη Γερμανία και τη Νέα Υόρκη, φροντίζοντας για τη διάδοση της βυζαντινής εικόνας και της Ορθοδοξίας με τη συμπαράσταση της Ι. Μ. Γερμανίας και Εξαρχείας Κεντρώας Ευρώπης και σε συνεργασία των ελληνικών προξενείων και των γερμανικών πολιτιστικών γραφείων. Αναφορά και παρουσίαση του έργου της έχει γίνει στον γερμανικό ημερήσιο και περιοδικό τύπο.
   Τα έτη 1987-1992 δίδαξε βυζαντινή τέχνη στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο του Wuppertal και για ένα χρόνο στην Ευαγγελική Ακαδημία του Düsseldorf. Είναι μέλος του Καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου Ρηνανίας Βεστφαλίας. Έχει αγιογραφήσει αρκετούς Ιερούς Ναούς στην Ελλάδα και στη Γερμανία και έχει φιλοτεχνίσει εξώφυλλα σε θεολογικά βιβλία (εκδόσεις Γρηγόρη). Το 1998 παρουσίασε ατομική της έκθεση στο πνευματικό κέντρο του Δήμου Νέου Ψυχικού υπό τις ευλογίες του Οικουμενικού Πατριάρχη. Η έκθεση αυτή πραγματοποιήθηκε την ίδια χρονιά και στο Δημαρχείο Θηβών, με κεντρικούς ομιλητές τον πρώην Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας και νυν Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και τον συγγραφέα κ. Ιωάννη Χατζηφώτη.
   Βιογραφείται στο Greek Artists Abroad και στο Who’s who. Για την καλλιτεχνική της προσφορά έχει τιμηθεί δύο φορές από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Λογοτεχνών. Από το 2007 ζει και εργάζεται μόνιμα στην Ελλάδα και είναι μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Αγιογράφων.

 

 

 

 

 

Παναγιώτης Κόλλιας

 

 

   Ο Παναγιώτης Κόλλιας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977 και μεγάλωσε στο Wuppertal της Γερμανίας. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα πρώτα ερεθίσματα και σημαντικές επιδράσεις για την τέχνη της ζωγραφικής και ιδιαίτερα της αγιογραφίας δέχτηκε από το οικογενειακό του περιβάλλον (παππούς και μητέρα καταξιωμένοι αγιογράφοι στην Ελλάδα και στο εξωτερικό) και από το 1995 οι προσωπικές του αναζητήσεις τον έστρεψαν στην Αγιογραφία.
   Έχει αποφοιτήσει από το Κέντρο Επιμορφώσεως Βυζαντινής Αγιογραφίας της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, όπου διδάχτηκε από τους καθηγητές Κ. Μαρκόπουλο, Ν. Λιόνδα και Γ. Μποζά, ελεύθερο σχέδιο, Αγιογραφία, Νωπογραφία, συντήρηση έργων τέχνης και ψηφιδωτό. Επίσης παρακολούθησε μαθήματα αγιογραφίας στη Σχολή “Εικονουργία” του Γ. Κόρδη και έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια εγκαυστικής τέχνης. Συνεργάζεται με την μητέρα του σε τοιχογραφίες Ιερών Ναών. Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στο Σικάγο, Γερμανία, Ιταλία και Κορέα.
   Είναι μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Αγιογράφων. Έχει συμμετάσχει σε όλες τις ομαδικές εκθέσεις που οργάνωσε η σχολή του κατά τη διάρκεια φοίτησής του και στην ομαδική έκθεση που οργάνωσε η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας, όπου βραβεύτηκε. Επιπλέον έργα του έχουν εκτεθεί στις εκθέσεις: ΄΄Τέχνη Ελληνική Τέχνη Βυζαντινή΄΄ του Πανελλήνιου Συλλόγου Αγιογράφων, ΄΄Η της εικόνος τιμή επί το πρωτότυπον διαβαίνει΄΄ του Οργανισμού Άθλησης και Πολιτισμού του Δήμου Κορυδαλλού και ΄΄Εικόνα και Ελπίδα΄΄ του Συλλόγου Άγιος Φιλάρετος ο ελεήμων.